کاشت، داشت و برداشت پیاز
به نام خدا
تاریخچه
پیاز یکی از سبزیهای مهم و مشهور دنیا است . این سبزی در بیشتر نقاط دنیا کشت می شود . پیاز گیاه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا مربوط به ناحیه ای بین فلسطین و هندوستان و یا منطقه شرق مدیترانه می باشد . بعضی ایران را موطن اصلی پیاز می دانند ، از زمانهای بسیار قدیم پیاز کشت می شده است و مردم به خصوصیات این سبزی پی برده اند .
تاریخچه استفاده از آن به عنوان غذا به زمانی می رسد که تاریخ نوشته شده است . کشور مصر به خاطر کاشت نوعی پیاز مشهور بوده است . کشت آن در این کشور با 5000 سال قبل از میلاد مسیح می رسد و در اهرام مصر پیاز کشف گردیده است . در نوشته رومیان و یونانیان مطالبی در مورد پیاز به چشم می خورد ، و نیز در کتاب مقدس مسیحیان از آن نام برده شده است . در قرآن کریم نیز به نام (بصل) از آن صحبت به میان آمده .
پیاز یکی از موادی بود که قوم بنی اسرائیل در موقع مهاجرت از مصر در بیابانهای عربستان خواهان آن بودند .
مشخصات گیاه شناسی
نام علمی پیاز Allium cepa است و از خانواده سوسنیها Liliacea است . پیاز با وجود اینکه دو یا چند ساله است در سبزی کاری به طور محصول یک ساله کاشته می شود . جنس Allium cepa دارای گونه های زیادی است ، که اغلب تولید غده پیاز کرده ، ولی گونه های وحشی در این جنس یافت می شود ، که به جای تولید بذر ، تولید پیازچه های کوچک در خوشه گل می کند ، که برای تکثیر از آن استفاده می شود .
گل
گل پیاز دارای سه پرچم و یک تخمدان 6 برچه ای می باشد . ساقه گل دهنده همانند توپ به نظر می رسد .
ساقه
پیاز دارای ساقه پهن نازک ، مدور ، سفید رنگ و زیر زمینی است . که از قسمت زیرین آن ریشه ها خارج می گردند . و نیز از قسمتهای فوقانی آن برگهای ضخیم تر ، متورم و فلس مانند ، که سفید یا قرمز رنگ بوده و کلروفیل خود را از دست داده اند و از مواد غذایی ذخیره شده اند خارج می گردد .
فهرست مطالب :
عنوان : صفحه :
تاریخچه ................................................................. 1
مشخصات گیاه شناسی ..................................................... 2
گل .................................................................... 2
ساقه .................................................................. 2
ریشه .................................................................. 3
تاثیر طول مدت روشنایی ................................................... 4
طبقه بندی پیازها ........................................................ 5
طبقه بندی بر اساس رنگ ................................................ 7
طبقه بندی بر اساس شکل ................................................. 7
نوع خاک و ساختمان خاک ................................................ 7
اسیدیته خاک ........................................................... 8
کود ................................................................... 10
تکثیر و کاشت ............................................................ 11
کشت مستقیم بذر در محل اصلی ............................................. 13
کشت مخلوط ............................................................. 14
جدول نتیجه آزمایشهای تمپسن وسمیت ...................................... 16
وجین وسله شکنی ......................................................... 17
آبیاری .................................................................. 18
تنک کردن ............................................................... 18
مبارزه با علفهای هرز مزارع پیاز ......................................... 19
جدول مبارزه شیمیایی با علف های هرز در مزارع پیاز........................ 20
خوابانیدن برگ پیاز ..................................................... 21
خشک کردن .............................................................. 23
انبار کردن پیاز در زمستان ................................................ 24
اهمیت غذایی ............................................................. 26
آفات .................................................................... 27
زیست شناسی ............................................................. 28
کنترل شیمیایی ........................................................... 28
کنترل بیولوژیک ......................................................... 29
طرز خسارت ............................................................. 29
بیماریهای پیاز ........................................................... 30
نشانه های بیماری ........................................................ 31
عامل بیماری ............................................................. 31
چرخه بیماری ............................................................ 32
مبارزه شیمیایی .......................................................... 33