پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

قلمرو حقوق در زمان و مکان

قلمرو حقوق در زمان و مکان

چکیده:

فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای سالم سازی محیط زندگی و پیشگیری از جرائم است، تا بشر در پی آشنایی به وظایف فردی و اجتماعی اش، از انجام هرگونه انحرافات خودداری ورزد و در صورت عدم تأثیر این راهکارها، مجازات دنیوی (حدود و تعزیرات) در نظر گرفته شده است؛ تا با برپایی حدود، مصالح بنیادین جامعه پاسداری شود و با اجرای تعزیرات بزهکاران تأدیب و اصلاح شوند، در این گفتار آنچه مطمح نظر است، نقش زمان و مکان در قلمرو حدود و تعزیرات می باشد.

حدود، کیفرهای منصوص شرعی هستند که زمان و مکان تنها در اجرای آن نقش دارند، اما تعزیرات که تعیین و اجرای آن بر عهدة حاکم شرع است، نقش آفرینی زمان و مکان در آن بیشتر محسوس بوده، به طوری که در ملاک اصلی تعزیر که کمتر بودن آن نسبت به حد است، بر حسب مقتضیات، عدول از آن در مواردی به دلایلی خاص به چشم می خورد و مجازاتی همسنگ حدود پیدا نموده است.

از نظر تاریخی قدیمی ترین مقرراتی که با پیدایش زندگی اجتماعی بشر به وجود آمده و همگام با پیشرفت علمی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی به رشد و توسعه خود ادامه داده، مقررات کیفری است. امروزه این واقعیت را کم و بیش همگان پذیرفته اند زندگی اجتماعی در صورتی مطلوب است که نظمی بر آن حاکم باشد. از این منظر هر جامعه ای برای تنظیم روابط اجتماعی خود به قانون از جمله مقررات جزایی نیازمند است.

تأثیر زمان و مکان بر ابعاد گوناگون زندگی انسان بر کسی پوشیده نیست. آنچه موجب تأسف می‏گردد، مظلومیت احکام اسلام به ویژه حقوق کیفری آن است. در طول تاریخ به جز عصر رسالت و دوران کوتاهی پس از آن، در هیچ زمانی قوانین جزایی اسلام به درستی اجرا نشده است. به این ترتیب، از یک سو به دلیل عدم ابتلای جامعه به چنین بحث هایی و از سوی دیگر تبلیغات بدخواهان در راستای خشن جلوه دادن مقررات کیفری اسلام، فقیهان مسلمان چندان در این عرصه مجال تحقیق و تتبع در این زمینه را پیدا ننموده اند، لذا به تدریج دامنة بحث مسائل کیفری اسلام محدود گشته و به تحلیل رفته است.

با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و تجدید حیات احکام اسلامی، قوانین کیفری آن نیز در جامعه مطرح گردید. طبیعتاً پرسش های زیادی در این زمینه فراروی حقوقدانان و فقیهان قرار گرفت. آنچه از لحاظ عینی و نظری جلب توجه بیشتر می‏نماید، سؤال از تأثیر زمان و مکان در قوانین جزایی اسلام است که آیا قوانین جزایی اسلام با مقتضیات زمان و مکان مطابقت دارد یا نه؟ آیا زمان و مکان در تعطیل، کم و زیاد شدن حدود نقش دارند؟ نقش زمان و مکان در اجرای تعزیرات چگونه است؟ آیا زمان و مکان در تبدیل کیفر یا نحوء اجرای آن در چارچوب مقررات شرعی تأثیر دارد یا خیر؟

در این نوشتار سعی شده این موضوع از منظر روایات و حکم عقل مورد بررسی قرار گیرد. انتظار آن است که تحقیق حاضر به عنوان گام آغازین - و نه اقدام نهایی - در این زمینه تلقی گردد، که خود می‏تواند بستر مناسب برای تحقیقات بعدی باشد.

مکان و زمان

در لغت زمان به معنای وقت و مکان به معنای موضوع و محل است که بر حسب عرف به مجموعة شرایط و تحولات زندگی یعنی حوادثی که در زمان و مکان اتفاق می‏افتد، اطلاق می‏شود، زمان و مکان بر حسب این معنا شامل تمام وقایع اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و مانند آن می‏ شود. این معنا در هر یک از علوم مختلف کاربرد ویژه ای دارد، البته در فقه به جهت تمدن جدید بشری، نیازهای گوناگون انسان ها در زمان و مکان های مختلف و مجموعه تحولات حاکم بر زندگی بشر و بلاخره مقتضیات زمان و مکان را شامل می‏ شود.

بنابراین منظور از زمان و مکان، همان مقتضیات زمان و مکان است. معنایی که مورد توجه بزرگان از جمله حضرت امام(ره) بوده و بر موضوعات، احکام و استنباط مسائل فقهی تأثیر گذار است. چنانکه تأکید فرمودند:‌«زمان و مکان دو عنصر تعیین کننده در اجتهادند… بدان معنا که با شناخت دقیق روابط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، همان موضوع اول که از نظر ظاهر با قدیم فرقی نکرده است، واقعاً موضوع جدیدی شده است که قهراً حکم جدیدی می‏ طلبد، مجتهد باید به مسائل زمان خود احاطه داشته باشد».

مراد از زمان و مکان، امور، تحولات، اوضاع و احوالی است که در زمان و مکان قرار می‏ گیرند. این معنا در روایات نیز مورد تأکید قرار گرفته است.

امام علی (ع) فرمودند: «من عرف الأیام لم یغفل عن الاستعداد» «کسی که نسبت به زمان شناخت داشته باشد، از آمادگی غافل نخواهد ماند».

امام صادق(ع) فرمود: «العالم بزمانه لاتهجم علیه اللوابس»، «کسی که به زمان خویش آگاه باشد، لغزش ها و اشتباهات او را احاطه نخواهد کرد».

عواملی که در زمان و مکان تأثیر گذار بوده و به عنوان شرایط زمان و مکان در فقه مطرح هستند، عبارتند از:

ـ عواملی جغرافیایی و مکانی؛

ـ پیشرفت های علمی و تکنولوژیک بشر؛

ـ بنای عقلا؛

ـ ضرورت های حادث اجتماعی؛

ـ نوع حکومت و حاکمان؛

ـ ساختار اقتصادی و ابزار تولید؛

ـ روابط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حاکم بر جهان.

حدود

حد در لغت به معنای منع است و حدید هم از همین ریشه می‏باشد، زیرا سخت و ممتنع است. به دربان حداد گفته می‏شود، چون مانع مردم می‏شود؛ مجازات های مقدر شرعی را از آن لحاظ حد نامیده اند که مانع مردم از ارتکاب گناهان می‏شود.

در فقه القرآن آمده است:«الحد فی اصل اللغة المنع و حد العاصی سمی به لأنه شیئ یمنعه عن المعاودة» حد در اصل لغت به معنای منع است و حد گناهکار به این اسم نامیده شده، بدان جهت که او را از بازگشت به گناه منع می‏کند.

در شرح فتح القدیر چنین آمده است:«انها موانع قبل الفعل،‌ زواجر بعده ای العلم بشرعیتها یمنع الاقدام علی الفعل و ایقاعها بعده یمنع العود الیه.» حدود قبل از وقوع فعل مجرمانه مانع ارتکاب آن می‏شوند و پس از وقوع برای جلوگیری از ارتکاب دیگران اجرا می‏شود. به بیان دیگر، اطلاع از قانونی شدن مجازاتها،‌ انسان را از اقدام به فعل مجرمانه باز می‏دارد و اجرای مجازات مجرم، وی و دیگران را از تکرار جرم باز می‏دارد.

در اصطلاح، حد به مجازاتی گفته می‏شود که نوع، میزان و کیفیت آن در شرع تعیین شده است فقها گفته‏اند: «کل ماله عقوبة مقدرة یسمی حداً» هر آنچه که دارای مجازات مقدر و معین شرعی است، حد نامیده می‏شود.

نوع فایل: word

سایز:27.3 KB

تعداد صفحه:28



خرید فایل



لینک منبع :قلمرو حقوق در زمان و مکان

قلمرو حقوق در مکان و زمان - کافی نت مرکزی نت rezashakiba.blogfa.com/post/2‎Cached Similarمبحث اول : قلمرو حقوق در مکان. 2.1. قاعده کلی : مطابق ماده 5 قانون مدنی : « کلیه سکنه ایران ، اعم از اتباع خارجه و داخله ،مطیع قوانین ایران خواهند بود ، مگر در مواردی که قانون ... قلمرو حقوق در زمان و مکان - فروشگاه فایل رایگان - فایل ناب tahghigh20.filenab.com/product-64991-takgikg.aspx‎Cachedقلمرو حقوق در زمان و مکان قلمرو حقوق زمان و مکان فلسفه تشریع نظام کیفری انحرافات کیفرهای منصوص جرائم تعزیرات پیشرفت علمی تحقیق جزوه مقاله پایان نامه پروژه ... مقاله قلمرو حقوق در زمان و مکان - بانک مقالات فارسی papersky.ir/download/53385/مقاله-قلمرو-حقوق-در-زمان-و-مکان/‎Cachedدانلود مقاله قلمرو حقوق در زمان و مکان چکیده: فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای سالم سازی محیط زندگی و پیشگیری از جرائم است، تا بشر د. تحقیق قلمرو حقوق در زمان و مکان » دانلود تحقیق ، پروژه کارآفرینی mihandocs.com/26616-تحقیق-قلمرو-حقوق--در-زمان-و-مکان.html‎Cached6 ژانویه 2016 ... عنوان مقاله : تحقیق قلمرو حقوق در زمان و مکان. قالب بندی : docx. قیمت : 5000. چکیده: فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای ... دانلود قلمرو حقوق در زمان و مکان - فایل ناب filedocx.blogsky.com/1395/07/.../دانلود-قلمرو-حقوق-در-زمان-و-مکان‎Cached5 ا کتبر 2016 ... قلمرو حقوق در زمان و مکان. فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای سالم سازی محیط زندگی و پیشگیری از جرائم است، تا بشر ... تحقیق قلمرو حقوق در زمان و مکان sosisbandariemankojast.rozblog.com/.../تحقیق-قلمرو-حقوق-در-زمان-و-مکان.html‎Cached6 روز پیش ... تحقیق قلمرو حقوق در زمان و مکان 1 . مقاله قلمرو حقوق در زمان و مکان - بانک مقالات فارسی دانلود مقاله قلمرو حقوق در زمان و مکان چکیده: فلسفه تشریع نظام ... تحقیق قلمرو حقوق در زمان و مکان nikanlink.com/product/31327/تحقیق-قلمرو-حقوق-در-زمان-و-مکان‎Cachedدانلود تحقیق با موضوع قلمرو حقوق در زمان و مکان، در قالب word و در 28 صفحه، قابل ویرایش. بخشی از مقدمه تحقیق: فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم ... مبحث چهارم : قلمرو قوانین جزائی در مکان - بایسته های حقوق جزای عمومی(1 ... library.tebyan.net/fa/Viewer/Text/73428/86‎Cached Similar92 مبحث چهارم : قلمرو قوانین جزائی در مکان حدود اجرای قوانین جزائی در قلمرو کشور ، در خارج کشور و چگونگی اجرای آن نسبت به اتباع خارجی ساکن در کشور از مسائلی ... نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفری اسلامی www.hawzah.net/.../نقش-مقتضیات-زمان-و-مکان-در-حقوق-کیفری-اسلامی‎Cached Similarشرایط و مقتضیات جدید ظهور کرد و با گذشت زمان وتغییر مکان; یعنی توسعه جغرافیایی قلمرو اجرای شریعت، چالش حقوق اسلامی به طور اعم، و حقوق کیفری اسلامی به ... قلمرو حقوق در زمان و مکان - فروشگاه اینترنتی شهر townstore.avablog.ir/post/2483/قلمرو+حقوق+در+زمان+و+مکان‎Cached19 سپتامبر 2016 ... دانلود مقاله قلمرو حقوق در زمان و مکان. چکیده: فلسفه تشریع نظام کیفری اسلام، تشکیل جامعه سالم بر مبنای سالم سازی محیط زندگی و پیشگیری از ...