پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

حجیت علم قاضی

حجیت علم قاضی

چکیده :

در باره حجیت علم قاضی و دامنه اجرای آن بین حقوقدانان و فقها اختلاف شده است. در این مقاله ضمن بیان راه حل‌های‌حقوق فرانسه و نیز فقه امامیه، علم قاضی را در مواردی خاص حجت دانسته ولی آنرا مشروط به نوعی بودن مستند علم، وجود مستند علم در پرونده و بیان مستند توسط قاضی در رای نموده و مهمتر از همه، امکان استناد به مستند علم را منوط به رعایت اصل تعارضی بودن دادرسی و یا رعایت حق دفاع متهم نموده‌ایم. در هر حال، فارغ از تفکیک فقهی حق الله و حق الناس، در موارد غیر مصرح در قانون با وجود مقام بیان و برخی موارد که طرق خاصی در قانون برای آنها پیش بینی شده را از شمول حجیت علم قاضی خارج دانسته‌ایم.

کلید واژه :

علم قاضی، ایقان وجدان قاضی، شرایط حجیت علم قاضی، موارد تمسک قاضی به علم خود، علم نوعی، اصل تعارضی بودن دادرسی، رعایت حق دفاع متهم، عدالت در دادرسی، طرق علم آور نوعی، ادله اثبات دعوی، اصل برائت، قاعده درء، امارات علم آور

مقدمه :

مهم‌ترین دلیل اثبات دعوی، ایجاد اطمینان در وجدان قاضی و حصول یقین (ایقان) برای وی است. اساساً می‌توان گفت حجیت سائر ادله نیز تابع میزان اطمینانی است که برای قاضی ایجاد می‌نمایند زیرا همانطور که جوهره قانون پاسداری از عدالت است، جوهره دلیل نیز ایجاد علم در وجدان قاضی است. حصول چنین قناعت وجدانی[۲] در حقوق فرانسه تا آنجا اهمیت دارد که در امر کیفری تنها دلیل مهم تلقی می‌شود یعنی تمام دلایل دیگر مثل اقرار و شهادت شهود مآلا به میزان علمی که برای قاضی ایجاد می‌کنند، برمی‌گردند و مشروعیت آنها با درجه علم ایجادی در وجدان قاضی سنجیده می‌شود. این در حالی است که در حقوق ما علم قاضی هم وفق ماده ۱۳۳۵ (ق.م.) و هم در مقاطع مختلف در قانون مجازات اسلامی، تنها یکی از ادله اثبات دعوی در عداد سائر دلایل اثباتی محسوب شده است. در این مقاله اولاً می‌پردازیم به اینکه منظور از علم قاضی کدام علم است و آیا این علم در چه مواردی از نظر ماهوی و از نظر مراحل دادرسی حجیت دارد و پس از اثبات دلیلیت آن بطور کلی، چنین حجیتی را با رعایت شرائطی مجاز می‌شمریم.

فصل اول - منظور از علم قاضی کدام علم است؟

شکی نیست که اگر سخن از مشروعیت یا عدم مشروعیت علم قاضی می‌شود، منظور، علم وی نسبت به ادله اثبات احکام نیست؛ زیرا این علم لازمه قضاوت است و چنین علمی برای وی مفروض است و بر وی تکلیف است که نسبت به آن عالم باشد[۳]. بحث ما در این مورد، ناظر به علمی است که نسبت به ادله اثباتی مربوط به تحقق موضوعات متنازع فیه در عالم خارج مطرح می‌شود زیرا قاضی باید بر اثبات امور موضوعی در عالم خارج به یقین رسیده باشد. این نوع علم نیز بر دو نوع است :

- علمی که قاضی از خارج پرونده به دست می‌آورد؛ مثل اینکه شخصاً شاهد حادثه‌ای بوده یا در اثر معاشرت خود با افراد جامعه متوجه واقعه‌ای شده باشد.

- علمی که در اثر مطالعه پرونده و اوضاع و احوال و قرائن موجود در پرونده برای وی حاصل می‌شود. ما ضمن مطالعه هر دو نوع علم متذکر می‌شویم که معمولاً مورد اختلاف ناظر به علم حاصل از عناصر خارج از پرونده است.

تفاوت علم قاضی در امور کیفری و امور مدنی

علم قاضی در امور مدنی با امور کیفری تفاوت‌هایی دارد. در امور مدنی علم قاضی در مرحله بررسی “دلیلیت دلیل” بکار می‌آید ولی پس از اثبات دلیلیت، دیگر مجالی برای عدم تمسک به دلایل باقی نمی‌ماند و باید قاضی طبق دلیل قانونی رای دهد. مثلاً اگر قاضی اقرار طرف را کذب دانست، دیگر نمی‌تواند بر مبنای آن حکم نماید. طریق تشخیص کذب بودن اقرار و یا دروغ بودن شهادت شهود، علمی است که برای وی بوجود می‌آید. بنابراین، بخلاف امور مدنی که علم قاضی در مرحله دلیلیت دلیل به کار می‌آید، در امور کیفری علم قاضی مبنای حکم است و خود دلیل متقن و مستقل برای اثبات حق بشمار می‌رود. یعنی علم قاضی هم برای ارزش‌گذاری به دلیل و هم در مرحله حکم به عنوان مبنا و مستند آن به کار می‌آید.

نوع فایل: word

سایز:25.9 KB

تعداد صفحه:24



خرید فایل



لینک منبع :حجیت علم قاضی

اعتبار علم قاضی در صدور حکم* www.hawzah.net/fa/article/view/.../اعتبار-علم-قاضی-در-صدور-حکم‎Cached Similarهر چند اعتبار علم قاضی به عنوان دلیل اثبات دعوی، محل بحث و اختلاف فقهای امامیه بوده، اما مشهور قائل به حجیت و اعتبار علم قاضی است. در حقوق کشورهای غربی، قضات ... حجیت علم قاضی www.hawzah.net/fa/Article/View/86101/حجیت-علم-قاضی‎Cachedقول به حجیت علم قاضی به طور مطلق، از آن سید مرتضی (م 436) است. وی این نظریه را در مبحث قضا وشهادات در کتاب انتصار چنین بیان کرده است: مساله: از جمله آرایی که ... SID.ir | قلمرو حجیت علم قاضی در فقه fa.journals.sid.ir/ViewPaper.aspx?id=28067‎Cached Similarاز دیرباز این پرسش مطرح بوده است که آیا قاضی می تواند در صورت نبود اقرار، بینه و قسم، تنها به علم خود رای دهد یا خیر؟ در این نوشتار پس از بررسی چهار نظریه از ... ح‍ج‍ی‍ت‌ ع‍ل‍م‌ ق‍اض‍ی‌ opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/833233‎Cachedعنوان و نام پدیدآور, : ح‍ج‍ی‍ت‌ ع‍ل‍م‌ ق‍اض‍ی‌[پ‍ای‍ان‌ن‍ام‍ه‌]ن‍گ‍ارش‌ رض‍ا ه‍ادی‌؛ اس‍ت‍اد راه‍ن‍م‍ا م‍ح‍م‍درض‍ا آی‍ت‍ی‌؛ اس‍ت‍اد م‍ش‍اور م‍ح‍م‍د ع‍ل‍ی‌ ق‍رب‍ان‍ی‌. مشخصات نشر, : لاه‍ی‍ج‍ان‌۱۳۸۳. مشخصات ظاهری ... قلمرو حجیت علم قاضی در فقه - مقالات و بررسیها(منتشر نمی شود) https://jmb.ut.ac.ir/article_12759_0.html‎Cached Similarاز دیرباز این پرسش مطرح بوده است که ایا قاضی می تواند در صورت نبود اقرار، بینه و قسم، تنها به علم خود رأی دهد یا خیر؟ در این نوشتار پس از بررسی چهار نظریه از ... علم قاضی در حقوق جزای ایران - وکالت و مشاوره حقوقی ghadianloo.blogsky.com/1388/01/15/post-217/‎Cached Similarحجیت علم قاضی از منظر فقه اسلام: با بررسی آثار مکتوب فقیهان قدیم و معاصر دریافت می‌شود که میان آنها مشهور است که امام معصوم (ع) می‌تواند به استناد علم شخص خود ... مفهوم علم قاضی www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=144481‎Cached Similar17 نوامبر 2010 ... قائلان به اعتبار و حجیت علم قاضی به منطوق و مفهوم آیه 2 سوره نور و نیز آیات 42، 44، 45، 48 و 49 سوره مائده مبنی بر دلالت جواز حکم قاضی به علم خود ... علم قاضی در حقوق جزای ایران - حقوقدانان www.hoghooghdanan.com/...jaza/1205-1389-04-08-15-18-02.html‎Cached Similarنظر مشهور بین فقهای امامیه، نظر اول است یعنی علم قاضی چه در حق‌الله و چه در حق‌الناس اعم از امور کیفری و امور مدنی حجیت دارد. امام خمینی(ره) نیز به تبعیت از مشهور فقهای ... - تاثیر علم قاضی در صدور رای کیفری - حمایت www.hemayatonline.ir/TextVersionDetail/327‎Cached Similar22 ژانویه 2014 ... در فقه امامیه از اطلاق قول مشهور فقها در باب حجیت علم قاضی و نیز از ظاهر بعضی کلمات ایشان و صراحت برخی دیگر چنین برداشت می‌شود که علم قاضی ... اطلاع رسانی آموزشی - علمی - بررسی مبحث حجیت علم قاضی و جایگاه آن ... mheidariyan.blogfa.com/post/4‎Cachedبررسی مبحث حجیت علم قاضی. و جایگاه آن در فقه امامیه و حقوق ایران. چکیده : از جمله مباحثی که در روند دادرسی در نظام حقوقی اسلام مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد ادله ...