گزارش کارآموزی تصفیه خانه شماره یک آب تهران
آب مادهای فراوان در کره زمین است. به شکلهای مختلفی همچون دریا، باران، رودخانه و ... دیده میشود. آب در چرخه خود، مرتباً از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود اما از بین نمیرود. هر گونه حیات محتاج آب میباشد، انسانها از آب آشامیدنی استفاده میکنند یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.
مجموعه عملیاتی که به منظور آماده کردن آب برای مصارف مورد نظر اجرا می گردد، «تصفیه آب» و مجموعه تأسیسات و تجهیزاتی که عملیات تصفیه آب را در بر می گیرد «تصفیهخانه» نامیده میشود بنابراین برای تهیه آبی مناسب برای شرب و مصارف عمومی شهری یک رشته عملیات در تصفیهخانه آب به اجرا گذارده میشود تا آب دریافتی از منابع آب را با کیفیتی قابل قبول در چهارچوب استاندارد «آب آشامیدنی» تحویل نماید.
آب آشامیدنی استاندارد به طور کلی آبی است که بیرنگ، بیبو و با طعم مطبوع و گوارا که مصرف آن حتی در دراز مدت هم به لحاظ عاری بودن از مواد مضر، ضرری برای سلامتی مصرف کننده نداشته و خسارتی به تجهیزات انتقال، توزیع و مصرف وارد نیاورد.
عملیاتی که در تصفیهخانه آب آشامیدنی در رابطه با تصحیح کیفیت آب اجرا میشود بستگی به کیفیت آب منابعی دارد که برای تأمین آب آشامیدنی در نظر گرفته میشود و طرح تأسیسات تصفیهخانه نیز با در نظر گرفتن اینکه آب تصفیه شده برای چه مصرفی در نظر گرفته خواهد شد پیشبینی میشود.
منابع آب که به منظور تأمین آب آشامیدنی و مصرف عمومی به کار گرفته میشوند، شامل؛
که در بعضی از تأسیسات تصفیه آب از یک یا چند منبع مختلف آب دریافت و تصفیه میشود. به هر حال اقداماتی که در زمینه تصفیه آب منظور خواهد شد، آب دریافتی را به آب آشامیدنی تبدیل خواهد کرد و به همین جهت مطالعه کیفیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی منابع مورد نظر تأمین آب آشامیدنی برای ایجاد یک سیستم تصفیه و توزیع آب سالم ضرورت پیدا میکند.
فهرست:
بخش اول
مقدمه
تاریخچه آب تهران
منابع تأمین آب
تاریخچه تصفیه آب
تصفیهخانههای آب تهران
1. تصفیهخانه شماره یک(جلالیه)
2. تصفیهخانه آب شماره دو(کن)
3. تصفیهخانههای شماره سه و چهار(حکیمیه)
4. تصفیهخانه شماره پنج(مینی سیتی)
فرآیند تصفیه آب
1. انتخاب فرآیندهای تصفیه بر پایه کیفیت آب خام
آشغالگیری
پیش تهنشینی
بهرهبرداری
کلرزنی آب خام
2. انتخاب فرآیندهای تصفیه بر پایه کیفیت آب
3. فرآیندهای مختلف یک تصفیهخانه
شرح مراحل تصفیه و تأسیسات آب
1. ایستگاه پمپاژ آبگیری و حوضچهی شیرآلات ورودی
2. شیر کنترل آب خام
3. اندازهگیری دبی آب ورودی به تصفیهخانه
4. هوادهی
5. آهک زنی(تنظیم pH آب و حذف سختی)
6. اختلاط سریع
7. واحد زلالساز
زلالساز با بستر لجن
زلال سازهای پولساتور و ته صاف
مزایا و معایب زلالساز پولساتور
زلالساز با تماس لجن
فلوکلاریفایرها یا کلاریفلوکولاتور
8. فرآیند انعقاد(کوآگولاسیون)
مکانیسم انعقادسازی
انواع منعقد کنندهها
مواد منعقد کننده مورد نیاز در تصفیهخانه
مقایسه کلروفریک و سولفات آلومینیوم(آلوم)
9. فرآیند لختهسازی
10. فرآیند تهنشینی
11. صافسازی یا فیلتراسیون
صافیهای شنی تحت فشار
نحوه شستشوی فیلترهای تحت فشار
فیلترهای شنی ثقلی کند
مزایای صافی شنی کند
فیلتر شنی ثقلی تند
مزایای صافیهای شنی تند
صافیهای ویژه
صافسازی در تصفیهخانه جلالیه
12. سالمسازی آب (کلرزنی نهایی)
واحد کلر زنی
ویژگیهای شیمیایی کلر
مبانی کلرزنی
روش کلرزنی
چگونگی اثر گندزدایی کلر
سیستمهای کلرزنی
تجهیزات کلرزنی
فضاهای تشکیل دهنده واحد کلرزنی گازی
روش های تشخیص نشت گاز کلر در واحد کلرزنی
بخش دوم
شرایط لازم برای آزمایشگاه تصفیهخانه
آزمایشهای مورد نیاز
آزمایشهای فیزیکیـ شیمیایی
1. دما
2. رنگ
3. بو
4. کدورت
5. کل جامدات معلق
6. pH
7. اندازهگیری اکسیژن محلول(DO)
8. هدایت الکتریکی(EC)
9. کل جامدات محلول(TDS)
10. قلیائیت کل
11. سختی کل
12. سولفات(SO4-2)
13. کلرید(Cl-)
14. سدیم(Na)
15. آمونیاک(NH3)
16. نیترات و نیتریت(NO3 و NO2)
17. کلر ازاد باقیمانده(Cl2)
18. آهن(Fe)
19. منگنز(Mn)
20. آلومینیوم(Al)
21. آزمایش جار
آزمایشهای میکروبیولوژیکی
1. آزمایشهای باکتریایی
2. آزمایشهای زیستشناختی
آزمایش فلزات سنگین
آزمایش مواد کمیاب
1. فلورید(F-)
2. برومید(Br-)
3. مواد پاککننده
آزمایشهای مواد آلی
آزمایشهای مواد پرتوزا
لوازم مورد نیاز
احداث ایستگاه پایش کیفی پیوسته آب رودخانه کرج
استاندارد سازی
منابع
انتقادات و پیشنهادات