رابطه میان فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی در شعب بانک سپه استان مرکزی
این پژوهش با هدف ارتباط میان فرهنگ سازمانی با کارآفرینی سازمانی بانک سپه شعبات استان مرکزی در سال 1392 صورت گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 316 نفر از کارکنان شاغل در بانک سپه شعبات استان مرکزی بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفیطبقهای 174 نفر بعنوان حجم نمونه درنظر گرفته شد. روش جمعآوری دادهها بر اساس پرسشنامه انجام گرفت. ویژگیهای فنی پرسشنامه شامل پایایی و روایی با استفاده از معیارهای مختلف بررسی شد؛ بطور نمونه روش آلفای کرونباخ بعنوان یکی از روشهای ارزیابی پایایی برای این پژوهش استفاده شد که ضریب پایایی در مورد پرسشنامۀ استاندارد فرهنگ سازمانی دنیسون 90/0 و برای پرسشنامۀ استاندارد کارآفرینی سازمانی بارینگر و بلودُرن 80/0 بدست آمد و همینطور از روایی محتوا نیز بمنظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامهها از طریق نرمافزار SPSS و Smart PLS در دو بخش مدل اندازهگیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش مدل اندازهگیری ویژگیهای فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید و اصلاحات لازم صورت پذیرفت و در بخش ساختاری، ضرایب ساختاری مدل برای بررسی فرضیههای پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاکی از وجود ارتباط مثبت و معنیدار میان دو سازۀ فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی و همچنین ارتباط میان تمام ابعاد فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی دارد.
واژههای کلیدی: فرهنگ سازمانی، کارآفرینی سازمانی، بانک سپه، خلاقیت، نوآوری.
چکیده 1
فصل اول: کلیات پژوهش... 2
1-1.مقدمه. 3
1-2.بیان مسأله. 3
1-3.اهمیت و ضرورت پژوهش... 5
1-4.اهداف پژوهش... 6
1-4-1. هدف کلی.. 6
1-4-2. اهداف جزئی.. 6
1-5-1. فرضیه اصلی.. 7
1-5-2. فرضیه های فرعی.. 7
1-6.تعاریف نظری و عملیاتی پژوهش... 7
1-6-1. تعاریف نظری.. 7
1-6-2. تعاریف عملیاتی.. 9
فصل دوم(ادبیات و پیشینه پژوهش) 10
مقدمه. 11
1-2-کارآفرینی سازمانی.. 11
2-1-1. مفاهیم و تعاریف کارآفرینی.. 12
2-1-2. انواع کارآفرینی از دیدگاه صمد آقایی (1382) 14
2-1-3. مفهوم کارآفرینی سازمانی.. 15
2-1-4.انواع کارآفرینی سازمانی از دیدگاه (تورنبری،2003) 17
2-1-5. ضرورت و اهمیت کارآفرینی سازمانی.. 18
2-1-6. رشد و توسعه کارآفرینی سازمانی.. 18
2-1-7. موانع و محدودیتهای کارآفرینی سازمانی.. 19
2-1-8. سازمان کارآفرین.. 19
2-1-9. ویژگی های سازمان کارآفرین.. 19
2-1-10. مقایسه ویژگی های سازمان های سنتی و سازمان های کارآفرین.. 20
2-1-11. ساختار سازمان کارآفرین.. 21
2-1-12. عوامل مؤثر بر کارآفرینی سازمانی از دید مقیمی(1387) 22
2-1-13. ابعاد کارآفرینی سازمانی.. 23
2-1-14. مدل های کارآفرینی سازمانی.. 24
2-2. فرهنگ سازمانی.. 26
2-4-1. تعاریف و مفاهیم فرهنگ سازمانی.. 27
2-4-2. اهمیت شناخت فرهنگ سازمانی.. 28
2-4-3. نحوه شکل گیری و تداوم فرهنگسازمانی.. 30
2-4-4. مراحل ایجاد فرهنگ سازمان. 31
2-4-5. سطوح فرهنگ سازمانی.. 31
2-4-6. نقش و کارکردهای فرهنگ سازمان. 32
2-4-8. ویژگی های فرهنگسازمانی.. 34
2-4-9. تقسیم بندی انواع فرهنگسازمانی.. 36
2-4-10. مدل ها و الگوهای فرهنگ سازمانی.. 37
2-4-10-2. ابعاد فرهنگ سازمانی.. 41
2-4-11. فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی.. 42
2-3. پیشینه پژوهش... 46
2-3-1. پیشینه خارجی.. 46
2-3-2. پیشینه داخلی.. 49
2-3-3. مدل مفهومی تحقیق.. 53
فصل سوم: روش شناسی پژوهش... 54
3-1. مقدمه. 55
3-2. فرآیند پژوهش... 55
3-3. روش تحقیق.. 55
3-4. جامعه آماری.. 56
3-5. نمونه، روش نمونهگیری و حجم نمونه. 56
3-6. متغیرهای تحقیق.. 57
3-7. روش گردآوری دادهها (اطلاعات) 57
3-8. ابزار گردآوری دادهها (اطلاعات) 58
3-8-1. نحوه امتیاز بندی و تفسیر نتایج پرسشنامه ها 59
3-8-2. روایی و پایایی ابزار گردآوری داده ها 60
3-9. روش تجزیه و تحلیل دادهها (اطلاعات) 64
3-10. قلمرو تحقیق.. 66
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل دادهها (اطلاعات) 68
4-1. مقدمه. 69
4-2. توصیف متغیرها 69
4-3. تحلیل داده ها 71
4-3-1. آزمون همبستگی میان متغیرها 71
4-3-3. آزمون رگرسیون چندگانه. 74
4-3-4. تحلیل داده ها با روش مدل معادلات ساختاری.. 75
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری.. 82
5-1. مقدمه. 83
5-2. تفسیر یافته های پژوهش... 84
بحث و جمع بندی فرضیات.. 87
5-3. محدودیت های خارج از اختیار پژوهش... 88
5-4. محدودیت های در اختیار پژوهشگر. 89
5-5. پیشنهادهای برگرفته از یافته های پژوهش... 89
5-6. پیشنهاد های برای پژوهش های بعدی.. 91
فهرست منابع. 92
پیوست ها 101
فهرست جدولها
جدول 2-1. مقایسه سازمان های کارآفرین و سنتی.. 20
جدول 2-2. مقایسه ساختار سازمانی سازمان های کارآفرینانه و سنتی.. 21
جدول 3-1. سوالات و ابعاد هر یک از پرسشنامه ها 59
جدول 3-2. انواع روایی.. 60
جدول 3-3. بررسی روایی همگرا با معیار AVE. 61
جدول 3-4. بررسی روایی واگرا 62
جدول 3-5. بررسی پایایی با معیار آلفای کرونباخ. 62
جدول 3-6. بررسی پایایی با معیار پایایی ترکیبی.. 63
جدول 3-7. تأثیر حذف هریک از سوالات بر میزان آلفای کرونباخ. 63
جدول 4-1. ماتریس همبستگی میان سازه ها در فرضیه اصلی.. 72
جدول 4-2. ماتریس همبستگی میان سازه ها در فرضیه فرعی 1. 72
جدول 4-3. ماتریس همبستگی میان سازه ها در فرضیه فرعی 2. 73
جدول 4-4. ماتریس همبستگی میان سازه ها در فرضیه فرعی 3. 73
جدول 4-5. ماتریس همبستگی میان سازه ها در فرضیه فرعی 4. 74
جدول 4-6. نتایج آزمون رگرسیون چندگانه مربوط به تأثیر ابعاد فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی سازمانی.. 74
جدول 4-7. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش... 81
فهرست نمودارها و اشکال
شکل 2-1: سیر تحول مفهوم کارآفرینی سازمانی.. 15
شکل2-2: مدل کارآفرینی سازمانی اکلس و نک(1998) 24
شکل 2-3:مدل شکل گیری فرهنگ سازمانی کاتر و هسکت (1992) 31
شکل 2-4: سطوح فرهنگ سازمانی، از نظر شاین(1992) 32
شکل 2-5: مدیریت فرهنگ سازمانی(لاورنس و فرمن،2009،ص202) 34
شکل 2-6: مدل فرهنگ سازمانی دنیسون(2000) 41
شکل 2-7. مدل مفهومی تحقیق(محقق ساخته) 53
نمودار 4-1: تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت.. 69
نمودار 4-2: تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس سن.. 70
نمودار 4-3: تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس میزان تحصیلات.. 70
نمودار 4-4: تفکیک پاسخ دهندگان بر اساس سابقه خدمت.. 71
شکل 4-1: تحلیل عاملی تأییدی مربوط به متغیر فرهنگ سازمانی و ابعاد آن. 76
شکل 4-2: مقادیر t-values مربوط به متغیر فرهنگ سازمانی و ابعاد آن. 77
شکل 4-3: تحلیل عاملی تأییدی مربوط به متغیر کارآفرینی سازمانی و ابعاد آن. 78
شکل 4-4: مقادیر t-values مربوط به متغیر کارآفرینی سازمانی و ابعاد و سوالات آن. 79
شکل 4-5: رابطه میان فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی همراه با ضرایب استانداردشده 80
شکل 4-6: رابطه میان فرهنگ سازمانی و کارآفرینی سازمانی همراه با مقادیر t-values. 81