ایران با تولید بالغ بر 150 هزار تن جو از قابلیت ویژه ای در تأمین مواد اولیه مورد نیاز صنایع مربوط به فرآوری این محصول کشاورزی برخوردار است . روند رو به گسترش تقاضای صنایع داخلی به عصاره مالت و هم چنین افزایش روز افزون مصرف ماء الشعیر (آب جو بدون الکل)در داخل کشور از دلایل مهم انتخاب این طرح سرمایه گذاری بوده است . این در حالی است که بدلیل مصرف بالای عصاره مالت در صنایع آب جو سازی در کشورهای همجوار ، می توان بازار مناسبی را نیز در این زمینه مورد مصالعه قرار داده و سهمی در آن کسب نمود .
مشخصات محصول
معرفی محصول شامل مشخصات عمومی و فنی
مشخصات عمومی
الف- مالت : مالت ماده اصلی تولید ماءالشعیر می باشد . چنانچه جو را تحت شرایط کنترل شده قرار دهیم تا جوانه بزند و سپس آن را خشک نمائیم ، میزان آلفا آمیلازا آن را افزایش می یابد . این آنزیم باعث هیدرولیز نشاسته به قندهای قابل تخمیر مانند دکسترین و مالتوز می شود . سه نوع مالت با مقادیر مختلف آمیلاز بنام های مالت ماءالشعیر ، مالت مشروبات الکلی و مالت جیبرلین تهیه می شود .
ب- ماءالشعیر : ماءالشعیر نوشابه ای غیر الکلی است و از شیره رقیق شده جو بدست می آید که به آن مواد افزودنی مجاز و در صورت لزوم مواد نگهدارنده اضافه می نمایند . این محصول در اروپا ، آمریکا و سایر نقاط جهان به مقدار بسیار زیادی تولید و مصرف می شود . در ایران نوعی مشابه ولی بدون الکل (که مرحله تخمیر متداول در آبجو سازی در تولید این محصول حذف شده است ) بنام ماءالشعیر تولید می شود .
ماءالشعیر از لحاظ ارزش غذایی به نوشابه های گاز دار دیگر ارجعیت دارد و دارای خواص گوناگونی به شرح زیر می باشد .
1- دارای انواع ویتامین های گروه B می باشد و ویتامین C موجود در آن در حدود 20 میلی گرم می باشد که مجموع ویتامین C لازم را برای بدن تأمین می نماید .
2- املاح مختلف بخصوص فلزاتی مانند کلسیم و نیز فسفر را بحد کافی دارا می باشد .
3- بعلت دارا بودن اسید های آمینه و پروتئین برای رشد بدن مفید می باشد .
4- بعلت دارا بودن اسید های مختلف ، قند ، ویتامین ها و بویژه املاح و فلزات مفید در پیشگیری از برخی بیماریها ، ضد عفونی روده ، هضم غذا و نیز رفع خستگی موثر می باشد .
5- نوشیدن آن برای دفع بعضی از سنگ های کلیوی مطلوب می باشد .
مشخصات فنی
الف- ماءالشعیر : ماءالشعیر فرآورده ایست گاز دار غیر الکلی که از مالت جو، آب ، رازک و مواد افزودنی مجاز بدون تخمیر الکلی یا بدون افزودن شکر تهیه می شود . دارای ویژگی های حسی ، بهداشتی و فیزیکو شیمیایی زیر است :
- ماءالشعیر باید شفاف و روشن و زالال ، بدون سرب و با طعم و مزه مالت تهیه شود و از بوی ترشیدگی بوهای خارجی و نامطبوع مبری باشد .
- رنگ ماءالشعیر باید 8-4 بر حسب واحد EBC و کدورت آن باید حداکثر 2 بر حسب واحد EBC باشد .
- فرآورده های نهایی ماءالشعیر باید عاری از کپک ، مخمر و موجودات ذره بینی بیماری زا باشد .
- ماءالشعیر باید دارای PH ، 8/3 تا 2/4 باشد .
- موجود در فرآورده نهایی ماءالشعیر باید حداقل 4/0 گرم در 100 میلی لیتر نمونه باشد .
- میزان اسیدیته ماءالشعیر بر حسب اسید لاکتیک باید 12/0 تا 2/0 گرم در 100 میلی لیر باشد .
- مقدار عصاره ماءالشعیر حداقل 5/4 گرم در 100 میلی لیتر باشد .
- مقدار خاکستر حداقل 15/0 گرم در 100 میلی لیتر می باشد .
- قندهای احیاء کننده باید حداکثر 2/1 گرم در 100 میلی لیتر باشد .
- میزان قند تام باید حداکثر 6/2 گرم در 100 میلی لیتر ماءالشعیر باشد .
- میزان الکل اتیلیکی که می تواند بطور طبیعی در ماءالشعیر مجاز شناخته شود به میزان حداکثر 1/0 درصد وزنی می باشد .
- میزان ارسنیک در ماءالشعیر حداکثر 2/0 قسمت در میلیون ، مس 4/0 قسمت در میلیون ، آهن 25/0 قسمت در میلیون و سرب حداکثر 2/0 قسمت در میلیون می باشد .
ب- مالت : 6 تا 8 درصد وزن کلی فرآورده باشد . رطوبت این مالت باید حداکثر 6 درصد وزنی باشد . رنگ مالت باید بر حسب واحد EBC حداکثر 25 -40 باشد . زمان تبدیل نشاسته به قند برای مالت باید بین 15 تا 20 دقیقه باشد . این مالت باید دارای طعم و بوی مخصوص مالت بوده و عاری از هر گونه مزه و بوی خارجی باشد . میزان مواد خارجی موجود در مالت جو نباید بیش از 5/0 درصد ون کل آن باشد . مالت جو باید فاقد کپک ، حشرات زنده و مرده ، اجزاء حشرات و فضولات جوندگان که قابل رویت با چشم غیر مسلح است ، باشد .
فهرست مطالب
فاز اول: مطالعه بازار. 6
مقدمه : 6
مشخصات محصول.. 6
معرفی محصول شامل مشخصات عمومی و فنی.. 6
مشخصات عمومی.. 6
مشخصات فنی.. 7
موارد کاربرد محصول و آیند کاربرد آن.. 8
قیمت داخلی و جهانی محصول.. 8
برآورد ظرفیت های بالقوه (در دست احداث) کشور 9
برآورد کلی عرضه برای سال های آتی.. 11
بررسی واردات و تهیه آمارهای کلی.. 11
بررسی کلی امکانات صادرات (بازارهای هدف) 11
بررسی میزان تقاضا و برآورد کلی برای سال های آتی.. 12
مقایسه عرضه و تقاضا و تعیین میزان نیاز به تولیدات جدید برای سال های آتی.. 13
فاز دوم و سوم: مطالعات فنی و مهندسی.. 14
مقدمه. 14
بررسی فنی و مالی.. 14
بررسی تکنولوژی و نحوه تأمین دانش فنی مورد نیاز 14
روش های مختلف تولید. 16
ویژگیها و مشخصات فنی محصول.. 16
طبقه بندی محصول.. 17
فرمولاسیون محصول.. 17
بسته بندی اجزاء 17
قطعات متشکله محصول.. 17
دیدگاههای کلی در مورد قیمت... 18
امکان فروش.... 18
روند تغییرات قیمت فروش محصول اصلی در داخل و خارج از کشور 18
فرآیند تولید مالت و ماءالشعیر. 19
تکنولوژی تولید. 19
برآورد ماشین آلات... 22
برآورد تجهیزات... 23
ارزیابی روشهای مختلف تولید و گزینش روش بهینه. 25
تشریح دقیق و جامع فرایند منتخب... 25
ترسیم شماتیک جریان مواد (نمودار گردش مواد ) 27
جایابی کارخانه. 28
تعین و محاسبه ظرفیت... 28
برنامه تولید و شرایط عملکرد واحد. 29
شرایط عملکرد واحد. 29
مواد اولیه مورد نیاز طرح.. 30
ماشین آلات و تجهیزات خط تولید. 31
نقشه استقرار ماشین آلات در خط تولید. 34
تجهیزات و تاسیسات عمومی.. 34
آزمایشگاه 34
تعمیرگاه 34
تاسیسات برق.. 34
تاسیسات آب... 36
تجهیزات حمل و نقل.. 37
تاسیسات سوخت رسانی.. 37
محاسبه نیروی انسانی مورد نیاز 40
برآورد پرسنل تولیدی.. 40
برآورد پرسنل غیر تولیدی.. 41
محاسبه سطح زیر بنا ها و زمین.. 41
مساحت سالن تولید. 42
طرح لی آوت و مساحت انبارها 42
ترسیم جانمائی ساختمانها 46
برنامه زمانبندی اجرای پروژه 47
مقدار و ارزش مواد اولیه مصرفی: 49
هزینه های تامین انواع انرژی مورد نیاز: 50
جمع بندی اجزاء و برآورد سرماه در گردش : 52
فاز چهارم و پنجم: بررسی حسابداری و مطالعات اقتصادی.. 55
هزینه ماشین آلات و تجهیزات خط تولید : 55
هزینه تجهیزات و تاسیسات عمومی : 56
هزینه زمین ، ساختمان و محوطه سازی : 57
هزینه وسائط نقلیه عمومی و وسایل حمل و نقل: 58
هزینه لوازم و اثاثیه اداری : 58
هزینه های قبل از بهره برداری: 58
جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایع ثابت: 59
کل سرمایه گذاری: 60
هزینه های تولید : 61
هزینه های ثابت... 61
هزینه های متغیر. 62
قیمت تمام شده محصول.. 63
صورتهای مالی و شاخص های اقتصادی طرح : 63
ارزیابی مالی و اقتصادی طرح: 64
نتایج محاسبات فنی ، مالی و اقتصادی.. 65
برنامه تولید سالیانه : 65
جمع ارزش تولیدات سالیانه. 65
نام ، مقدار و ارزش مواد مصرفی : 65
منابع انسانی مورد نیاز و هزینه حقوق و مزایای سالیانه: 66
برآورد انرژی مورد نیاز: 66
مقدار و هزینه انواع انرژی مصرفی: 67
پیش بینی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت و در گردش.... 68
سرمایه ثابت : 68
عنوان و ارزش تاسیسات عمومی : 69
وسایط نقلیه : 69
مقدار و بهای زمین مورد نیاز : 70
برآورد مساحت و هزینه های ساختمانی و محوطه سازی : 70
هزینه تأمین اثاثیه و لوازم اداری : 71
هزینه های قبل از بهره برداری : 71
جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت : 71
خلاصه اجزاء و برآورد سرمایه در گردش : 72
سرمایه گذاری کل : 72
اخذ وام بانکی : 72
هزینه های تولید : 73
برآورد هزینه استهلاک سالیانه : 73
برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری : 73
هزینه های عملیاتی.. 74
قیمت تمام شده محصول اصلی : 74
برآورد هزینه های ثابت : 74
برآورد هزینه های متغیر (بر اساس ظرفیت اسمی) : 74
برآورد کل هزینه های سالیانه (بر اساس ظرفیت اسمی) : 75
جداول مالی.. 75
جدول پیش بینی عملکرد سود وزیان ویژه طرح.. 75
جدول پیش بینی گردش وجه نقدی طرح : 76
ترازنامه پیش بینی شده 77
محاسبات خالص گردش وجوه نقدی : 78
جدول محاسبه ارزش افزوده : 79
جدول محاسبه ای سهم منابع داخلی : 79
درصد ارزش افزوده : 79
درصد سهم منابع داخلی : 80
محاسبه نقطه سر بسر : 80
نرخ و سال های برگشت سرمایه : 80
سایر شاخص های مالی و اقتصادی : 81