فهرست مطالب | |
عنوان | صفحه |
تاریخچه و انواع دیگ های بخار | 1 |
قطعات اصلی دیگ های بخار | 2 |
معرفی اجزای مختلف دیگ های بخار | 4 |
انتخاب نوع دیگ بخار | 10 |
دمای آب برگشتی | 13 |
راهنمایی راه اندازی دیگ های بخار لوله دودی | 15 |
مکان و شرایط نصب | 17 |
شرایط نصب دودکش | 18 |
سیستم هدایت سوخت | 19 |
منبع آب تغذیه | 20 |
شرایط آب مصرفی دیگ های بخار | 21 |
اطلاعات کلی در مورد آب تغذیه دیگ های بخار | 22 |
لوله کشی عبور بخار آب | 27 |
روش تمیز کاری | 27 |
خاموش کردن دیگ برای مدت کوتاه | 28 |
خاموش کردن دیگ برای مدت طولانی | 29 |
عیوبی که ممکن است در سیستم کار بوجود آید: | 30 |
الف) دیگ آب گیری نمی کند: | 30 |
ب) مشعل شروع به کار نمی کند: | 31 |
ج) موتور مشعل و دمنده کار می کند ولی شعله ایجاد نمی شود | 32 |
د) مشعل روشن شده ، بلافاصله خاموش می شود: | 33 |
هـ ) مشعل در حین کار خاموش می گردد: | 33 |
و) شعله دود می کند: | 34 |
ز) مشعل دائماً خاموش و روشن می گردد. | 34 |
عوامل خطر آفرین در دیگ های بخار | 34 |
سرویس های روزانه دیگ های بخار | 35 |
سرویس های هفتگی دیگ های بخار | 36 |
سرویس های ماهانه دیگ های بخار | 37 |
سرویس های فصلی دیگ های بخار | 38 |
تاریخچه و انواع دیگ های بخار:
همزمان با ورود بشر دوران صنعتی که با استفاده گسترده تر انسان از نیروی ماشینی در اوایل قرن هجدهم میلادی اغاز شد. تلاش های افرادی نظیر وات ، مارکیز و ... از انگلستان در ارتباط با گسترش بهره برداری از نیروی بخار و طراحی و ساخت دیگ های بخار شروع شد. دیگ های بخار اولیه از ظروف سربسته و از ورق های آهن که بر روی هم برگردانده و پرچ شده بودند و شامل اشکال مختلف کروی یا مکعب بودند ، ساخته شدند.
این ظروف بر روی دیوارهای آجر بر روی آتشی قرار داده شده و در حقیقت برون سوز محسوب می شد.
این دیگ ها در مراحل آغاز بهره برداری تا فشار حدود bar 1 تأمین می نمودند که پاسخگوی نیازهای آن دوره بود ولی به علت تشکیل رسوب و لجن در کف دیگ که تنها قسمت تبادل حرارت آب با شعله بود ، و با بروز این مشکل ، دمای فلز به آرامی بالا رفته و موجب تغییر شکل و دفرمه شدن فلز کف و در نتیجه ایجاد خطر انفجار می شد.
همزمان با نیاز به فشارهای بالاتر بخار توسط صنایع ، روند ساخت دیگ های بخار نیز تحولات بیشتری را تجربه نمود.
بدین جهت برای دستیابی به بازده حرارتی بیشتر ، نیاز به تبادل حرارتی بیشتری احساس می شد. در نتیجه سطوح در معرض حرارت با در نظر گرفتن تعداد زیادی لوله باریک که در آنها گازهای گرم جریان داشتند و اطراف آنها آب وجود دارد ، افزایش یافتند. این دیگ ها با داشتن حجمی کمتر ، راندمان مناسبی داشتند. دیگ های بخار و آب داغ در صنایع لاستیک سازی ، فیبر سازی ، غذایی ، دارویی ، نساجی ، نیروگاه ها ، نوشابه سازی ها ، مدارس ، منازل ، صنایع بهداشتی و گرمایشی برج ها و بسیاری از موارد دیگر که نیازمند بخار آب و آب داغ در یک فرآیند تولید
می باشند ، مصارف زیادی دارند.
با توجه به کاربرد وسیع دیگ و اهمیتی که دیگ در صنایع دارد ، عدم نگهداری مناسب باعث کاهش عمر و بازدهی دیگ خواهد شد و در نتیجه کاهش تولید ، اتلاف وقت و سرمایه ملی کشور را به دنبال خواهد داشت.
قطعات اصلی دیگ های بخار
دیگ های بخار شامل بدنه اصلی (Shell) و صفحه لوله ها (Tube - plate End plate) ، کوره و اطاقک برگشت دود و لوله های پاس 2 و 3 می باشد. دیگ های فوق به همراه کوره از نوع سه پاس و Wetback می باشند.
پاس اول: شامل کوره که به شبکه جلوی محفظه احتراق جوشکاری شده است.
پاس دوم: شامل لوله هایی از اطاقک برگشت به جعبه دود جلوی دیگ می باشند.
پاس سوم: شامل لوله هایی از جعبه دود جلو به جعبه دود عقب می باشند.