پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

پویا فایل

بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ)

بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ)

چکیده

نیایش یکی از روحانی ترین لحظات زندگی هر مؤمن است. در همه ادیان آسمانی متناسب با تلقی و درک مؤمنان از دین شیوه ها و شکل هایی برای راز و نیاز با معبود فراهم شده است. شاعران هم به عنوان دارندگان روحهای لطیف و حساس در لابلای اشعار خود مناجات هایی نغز و دلنشین گنجانده اند که از لطیف ترین فرازهای آثارشان است. در این پایان نامه مناجات در شعرهای پنج تن از شاعران برتر سبک عراقی مورد بررسی قرار گرفته است. علت انتخاب سبک عراقی به دلیل لطافت و جنبه های غنایی بالای شعر این دوره است. در بین شاعران متعدد سبک عراقی نظامی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ به اذعان غالب منتقدان مقامی والاتر و بالاتر از دیگران دارند.

این پایان نامه در چهار بخش تنظیم شده است. در بخش اول کلیاتی درباره نیایش و معنای لغوی واصطلاحی آن و معادل و مترادف های دیگر آن بیان شده است. در بخش دوم سعی کرده ایم انواع یا شیوه های مناجات را در ادیان آسمانی بزرگ بررسی و تا حدودی مقایسه نماییم و بعد به مهم ترین شیوه های مناجات در دین اسلام بپردازیم. بخش سوم به نوع ادبی مناجات در ادبیات فارسی دری به طور کلی و در شعر سبک عراقی به طور جزئی پرداخته ایم. شیوه ها و محتواهای عمده مناجات ها در این نوع تقسیم بندی شده و اشکال آن استخراج شده است. بخش چهارم به بررسی جزئی و موشکافانه انواع نیایش در شعر شاعران این دوره اختصاص یافته است. شاعران برگزیده به ترتیب تاریخی هر کدام یک قسمت را به خود اختصاص داده اند. نخستین شاعر نظامی است که نیایش هایش بیشتر جنبه زاهدانه دارد و در مخزن الاسرار بیشتر از مثنوی های دیگر خود مناجات کرده است. در مثنوی های دیگر نیایش ها بیشتر در آغاز یا پایان مثنوی هاست. عطار اولین شاعر عارف این مجموعه است و مناجاتهایش ویژگی عارفانه دارد. مناجات های عطار در لابلای مثنوی هایش پراکنده است و گاه از زبان شاعر و گاه از زبان شخصیت های داستان هایش نقل شده اند. بی پروایی و جسارت و صمیمیتی که در این مناجات ها وجود دارد به آنها عمق خاصی بخشیده است. مولوی بدون تردید بهترین و نغزترین مناجاتهای ادبیات فارسی را در مثنوی و غزلیات خود آورده است. نگاه برخاسته از وحدت وجود او باعث می شود که در جاهایی که حتی با شمس یا دیگر مظاهر حق هم راز و نیاز می کند، رنگ اسمانی و منزهی به نیایش هایش می دهد. مناجات های مثنوی بسیار زیاد و عمیق هستند و انواع لایه های گفتگوی صمیمانه و خالصانه را با معبود شامل می شوند. سعدی بیشتر با نگاه زاهدانه نیایش می کند گرچه در جاهایی رنگ عارفانه به آن می زند. نیایش هایش سعدی در بوستان در ابتدا و انتهای کتاب بیشتر است، سعدی چند قصیده کامل را نیز به مناجات اختصاص داده است. مناجات های حافظ در بین این شاعران از همه کمتر است و شاید آن هم به دلیل کاربرد خاص غزل در شعر حافظ باشد و نگاه انتقادی تندی که به شرایط جامعه خود دارد. نیایش های حافظ بیشتر پراکنده و به صورت تک بیت هایی درخشان در لابلای غزل هاست.

مقدمه

سپاس وستایش ویژه ذات اقدسی است که انسان را آفرید تا او را پرستش کنند. سلام و درود بر خاتم پیامبرانش که بنده خاص اوست، وبراوصیای گرامی آن حضرت که همه شان بندگان شایسته او بوده ومی باشند بالاخص بر خاتم آنان که همچون مهر فروزان در پس ابر غیبت به شیفتگان خود نور امید می افشاند.

شاعران و نویسندگان پارسی زبان با بهره گیری از سخن پیامبر که فرمود "هر کاری با نام خدا آغاز نشود ابتر است" از دیر باز ،سروده ها و نوشته های خود رابا نام پروردگار جهان آغاز کرده اند وبزرگی و بخشندگی وی را ستوده و سر نیاز بر آستان او نهاده اند. بر پایه این شیوه پسندیده بهترین سرآغاز هر نوشته یا شعر فصلی است در نیایش خداوند وهیچ گنجی از گنج های حکمت ومعرفت گشوده نمی شوندمگر آن که وصف یگانگی آفریدگار هستی ،کلید آن باشد.

از آن جا که تحمیدیه ها در آغاز هر اثر ادبی بخش مختصری از متون ادبی را تشکیل می دهد وبا عنایت به با ارزش بودن آنها از نظر محتوا وکیفیت ،بر آن شدم تا در گشتی کوتاه در گل گشت دل گشای آثار تعدادی از پارسی سرایان نامور سبک عراقی ،دامنی از گلهای رنگین بچینم - گر چه از شمیم دلاویز آن دا منم از دست رفت- وبا مطالعه نیایش های شاعران وعرفا در لابلای متون آنها مرغ جانم به سوی افق مشرق به پرواز در آمد وبا مرکب عشق برای گذاشتن از وادی های دشوارقدم در راه طلب نهاده در آسمان توحید بال وپری زدم تا شاید نصیبی برم واز آن جا که گام نهادن در کوچه پس کوچه های اندیشه های عرفا وخوشه چینی از کلام آنها جسارتی غظیم می طلبید که در خور توان نگارنده نبود، اما شوق وافر به تحقیق در زمینه وموضوع رساله ، زمام اختیار ازکفش ربود و همچو حافظ طائر فکرش به دام اشتیاق افتاد که عنایت حق شامل حالش شد واو را در این راه رهنمون ساخت.

این وجیزه خوشه چینی از خرمن اندیشمندان ودل سوختگانی است که عمری را در این راه گام نهاده اند، قلم فرسایی در مورد این موضوع از ناقصی چون این حقیرکاری بس دشوار بود ولی از آنجا که سرمایه بازار عرفان عشق به ذات بی نشان است ،هیچ دستی از این بازار،دستار تهی باز نمی گردد، این حقیر قلم به دست گرفته به پژوهش و تحقیق پیرامون نیایش معبود پرداختم. ابتدا درباره نیایش وستایش ونیاز آدمی به دین و پرستش موجودی روحانی پرداخته شد و پس ازآن به پژوهش ونیایش ها و مناجات های شاعران نامور سبک عراقی پرداخته شد همواره تلاش شد تا مباحث همراه با مأخذ باشد، همواره کوشش شده تا مآخذ و مراجع مهم تر ارائه شود و از مآخذ درجه دوم و کم اهمیت تر چشم پوشی شود.

در پایان از شاعر خوش قریحه و مضمون یاب سبک هندی غنی کشمیری مدد می گیرم:

گر سخن اعجاز باشد بی بلند و پست نیست در ید بیضا همه انگشت ها یک دست نیست.

فصل اول

نیایش، ستایش و مترادفات آن ها

در همه ادیان و مذاهب در کنار وظایف فردی و اجتماعی که برای پیروان وضع شده، لحظات و زمان هایی هم برای ارتباط خالصانه و نزدیک با خالق در نظر گرفته شده است تا مؤمن در این لحظات بتواند پنهان ترین رازهای خود را با نزدیک ترین منبع آفرینش خود در میان بگذارد. این لحظات تنهایی را در فرهنگ دینی به اسامی گوناگونی نامیده اند. اسامی چون : نیایش، دعا، مناجات، حمد، ثنا، ذکر، تسبیح و ... در ادبیات فارسی این واژگان ریشه عربی یا ایرانی دارند و در عین این که تفاوت های اندکی با یک دیگر دارند؛ همه به یک مفهوم و دلالت واحد اشاره دارند و آن عبارت است از خلوت کردن و درد دل گفتن با خالق یگانه که سرچشمه همه فیض ها و لطف هاست.

برای شروع بحث و به منظور روشن شدن دامنه بحث در ابتدا ضروری می نماید تا به تعاریف و مفاهیم واژه نیایش و مترادفات آن در زبان فارسی بپردازیم.

نیایش:

در برهان قاطع ذیل کلمه نیایش آمده است:

«نیایش به معنی آفرین و تحسین و دعایی است که از روی تضرع باشد »[i]. این کلمه در زبان پهلوی nyayishn (پرستیدن) و در زبان ایرانی باستان nighayishn و در سانسکریت nyayati (آواز خواندن ) بوده است. نیاییدن مصدری بوده که در فارسی میانه به کار رفته و به معنی با مویه و نرم نرم سخن گفتن است. این نوع سخن گفتن مخصوص اعمال عبادی به خصوص راز و نیازهایی بوده که در هنگام نیاز و برای برآوردن حاجت به درگاه خداوند انجام می شده است. لحن این نوع راز و نیازها نرم و ملایم بوده و در فرهنگ ایرانی معمولاً در نیمه های شب یا صبح گاه و پس از انجام طهارت صورت می گرفته است. شخصیت های شاهنامه وقتی که در تنگنایی گرفتار می شوند طهارت کرده، سپس پیشانی بر زمین می نهند و با تضرع و گریه و زاری از خدا می خواهند تا گره از کارشان بگشاید. این نوع نیایش معمولاً در خلوت و دور از چشم دیگران صورت می گیرد.*

دکتر الکسیس کارل می گوید:

« نیایش پرواز روح آدمی است به طرف آن کانون روحانی عظیم و مرموز کائنات.»[ii].

محمدتقی جعفری درباره نیایش معتقد است:

آن حالت روحی که میان انسان و معبودش رابطه انس ایجاد نموده و کشش برقرار می سازد ، نیایش نامیده می شود.[iii]

دین یهود

یهودیان از نژاد سامی هستند و سامی ها را از اعقاب سام، پسر نوح دانسته اند. اقوام سامی عبارتند از: اکدی ها یا بابلی های قدیم، آشوری ها، کنعانی ها، عبری ها، آرامی ها، عربها، این اقوام همگی تا چهار هزار سال ق.م. با یکدیگر در شبه جزیره عربستان زندگی می کردند و بعد به دلیل تغییرات جوی و نبودن باران برای ادامه حیات به تدریج مهاجرت کرده و به عراق، سوریه، فلسطین و لبنان رفتند.

چنان که می دانیم نژاد عبری با اعراب آشوری، کنعانی ها و بابلی ها اصلی مشترک دارند. زبان، ادبیات، فرهنگ، آداب ورسوم و اعتقادات این اقوام چنان به یکدیگر نزدیک است که دانشمندان معتقد شده اند اصل آنها به یک جا بر می گردد که همان نژاد سامی است.

عبرانیان در آغاز قومی صحرانشین بودند و نخستین اقامت آنان در شهرها در زمان حضرت یوسف (ع) بود. صحرا نشینی در اعتقادات و مراسم دینی آن قوم تاثیر فراوانی داشت. هنگامی که حضرت موسی (ع) آنان را از دست فرعون نجات داد، مجبور شدند مدت چهل سال در صحرای سینا بمانند، ولی پس از آن پیوسته در شهرها به سر می بردند و تمدنی را پایه گذاری کردند که میراث گرانبهای قوم یهود شد و بعداً مسیحیت وارث آن شد.[iv]

تحول افکار ملت ها امری عادی و طبیعی است و عبرانیان درخلال کوچ و جا به جایی تحت تاثیر اندیشه های ملل گوناگون قرار می گرفتند. مثلاً پس از خروج از دریا و نجات از دست فرعون، همین که به گروهی بت پرست برخورد کردند از حضرت موسی (ع) تقاضا کردند برای ایشان نیز بتی قرار دهد و این خواسته به شدت رد شد (اعراف/138)

همچنین هنگامی که در مصر مستقر بودند، باورهای مصریان در آنان تأثیر گذاشت، به گونه ای که پس از ترک آن سرزمین، به تقلید مصریان که گاو را مقدس می دانستند، آنان نیز گوساله ای ساختند و به عبادت آن مشغول شدند.

ریشه کلمه عبرانی

در تاریخ ادیان و مذاهب در ایران آمده است که این کلمه از ریشه عبور و عبر گرفته شده است و وجه تسمیه این است که گویند: ابراهیم جد اعلای این قوم که از شهر خود مهاجرت کرد، چون از رودخانه فرات عبور کرد این قوم عبری یا عبوری نام یافتند.

اما در خلاصه ادیان آمده است که معنای کلمه عبرانی از ریشه عبر (عبور از آب) نیست بنا به تحقیقات اخیر دانشمندان کلمه عبری و عربی هر دو از یک ریشه وبه معنای بدوی و بیابانی است و وجه تسمیه عبری همان بدویت این قوم است که از صحرای حجاز به فلسطین روی آوردند.[v]

خدای یهود:

یهودیت دینی کاملاً توحیدی است و فقط به یک خدای واحد اعتقاد دارد. کلمه آغازین شهادت یهودی شما (shemma) می گوید: «ای اسرائیل بشنو یهوه خدای ما یهوه واحد است.» (سفر تثنیه،6: 4 ) بر طبق دین یهود خدا متشخص است. نه به آن معنا که مانند انسان های معمولی شخصیت دارد، بلکه به این معنا که او دارای آگاهی و اراده است به گونه ای که هر چیزی بر طبق خواست و اراده او انجام می گیرد و با مردم سخن می گوید و به دعاهایشان پاسخ می دهد. خدای یهود بیش از همه به عنوان خدایی آکنده از صفات اخلاقی همچون عدالت، رحمت، تقوا و... و بالاتر از همه تقدس است. خداوند خالق و فرمانفرمای عالم است. او جاودانه است و آغاز و انجامی ندارد. قدرت های او نامحدود است. ذات و افعال او فراتراز ادراک و شناخت آدمی است. [vi]یهودیان معتقد به خدای یکتا هستند که او را «یهوه» یعنی «باشنده» (موجود) می نامند. این نام در نزد آنان بسیار احترام دارد و بر زبان راندن آن حتی از طریق قرائت تورات حرام است. بر اثر این تحریم، کسی تلفظ حقیقی آن را نمی داند و گاهی ادعا می شود که حروف آن نیز به هم ریخته است و اگر کسی تلفظ درست «اسم اعظم» را بداند، می تواند معجزه کند.[vii]

یهودیان چون نام خدا را از اسماء اعظم می دانند، از جهت آن که بی احترامی در ذکر آن اسم نگردد آن نام را یهوه نوشته و ادنائی به معنای خداوندگار ما می خوانند. یهوه خداوند بخشنده و مهربان و در ضمن جبار و قهار و انتقام جو است.

بر خلاف مسلمین و نصاری، یهودیان اعتقاد روشنی به آخرت و روز جزاء ندارند و جزای اعمال انسان را بیشتر در این دنیا می دانند. اعتقاد به روز رستاخیز که در دین آنها ذکر گردیده اعتقادی قدیم نیست آن عقیده را پس از آزادی ایشان از اسارت بابل به دست کوروش از نشست و برخاست با ایرانیان زرتشتی فرا گرفتند.[viii]


* - ر.ک. به نیایش زال در شب آخر مبارزه رستم و اسفندیار و نیایش رستم در شب جنگ با سهراب و...

جهاندار هشتم سر و تن بشست بیاسود و جای نیایش بجست

به پیش خداوند گردان سپهر برفت و آفرین را بگسترد چهر

شب تیره، تا برکشید آفتاب خروشان همی بود دیده پر آب

چنین گفت کای دادگر یک خدای جهاندار و روزی ده و رهنمای....(نامه باستان،ج 4، 104-100)

فهرست مطالب

چکیده..........

مقدمه.........

بخش اول(نیایش و ستایش).......

نیایش، ستایش و مترادفات آنها

اقسام نیایش

دین

بخش دوم(دین اسلام ونیایش).........

بخش سوم......... نیایش در شعر شاعران سبک عراقی

طریقه شعر خراسانی و عراقی

پیشینه نیایش های منظوم فارسی

نوع ادبی مناجات

نماز و نیایش در اشعار شاعران

انواع درخواست ها




خرید فایل



لینک منبع :بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ)

بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی ... filenab.com/product-58206-بررسی-نیایش-و-ستایش-معبود-در-اشعار-شاعران-برجسته.aspx‎Cachedبررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار، مولوی،سعدی،حافظ). چکیده. نیایش یکی از روحانی ترین لحظات زندگی هر مؤمن است. نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی (نظامی ... fiload.ir/.../نیایش-و-ستایش-معبود-در-اشعار-شاعران-برجسته-سبک-عراقی-(نظامی-عطار-مولوی-سعدی-حافظ)/640‎Cachedدر بخش دوم سعی کرده ایم انواع یا شیوه های مناجات را در ادیان آسمانی بزرگ بررسی و تا حدودی .. ... نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی (نظامی، عطار، مولوی ... نیایش هایش سعدی در بوستان در ابتدا و انتهای کتاب بیشتر است، سعدی چند ... مناجات های حافظ در بین این شاعران از همه کمتر است و شاید آن هم به دلیل کاربرد ... بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی ... farzad-web.nasrblog.com/post/5443/‎Cachedوبلاگ شخصی فرزاد هاشمی,بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ) ,فرزاد وب. بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی ... tlumha.rahatblog.ir/post/613‎Cachedبررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار، مولوی،سعدی،حافظ) - تحقیق نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی ... bankmaghaleh.ir/تحقیق-نیایش-و-ستایش-معبود-در-اشعار-شاعر/‎Cachedتحقیق نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی (نظامی، عطار، ... در بین شاعران متعدد سبک عراقی نظامی، عطار، مولوی، سعدی و حافظ به اذعان غالب ... در بخش دوم سعی کرده ایم انواع یا شیوه های مناجات را در ادیان آسمانی بزرگ بررسی و تا ... نیایش ستایش معبود در ان برجسته سبک عراقی نظامی، عطار، مولوی ... nex1reader.bistarinha.xyz/.../نیایش%20و%20ستایش%20معبود%20در%20اشعار%20شاعران%20...‎Cachedنیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی (نظامی، عطار، مولوی، سعدی، حافظ) ... من متن دیوان عطار را مورد بررسی قراردادم واین غزل به همین . ... ارتباط خود را با شاعران بزرگ و نامی ایران زمین از جمله حافظ، سعدی، مولانا، و کتاب نهج البلاغه و ... [PDF] پایان نامه نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی ... amparticle.tk/.../35814-پایان-نامه-نیایش-و-ستایش-معبود-در-اشعار.pdf‎Cachedﺣﺎﻓﻆ)، ﺗﺤﻘﯿﻖ ﭘﺎﯾﺎن ﻧﺎﻣﻪ ﻧﯿﺎﯾﺶ و ﺳﺘﺎﯾﺶ ﻣﻌﺒﻮد در اﺷﻌﺎر ﺷﺎﻋﺮان ﺑﺮﺟﺴﺘﻪ ﺳﺒﮏ ﻋﺮاﻗﯽ (ﻧﻈﺎﻣﯽ، ﻋﻄﺎر، ... ﺳﺒﮏ ﻋﺮاﻗﯽ ﻧﻈﺎﻣﯽ، ﻋﻄﺎر، ﻣﻮﻟﻮی، ﺳﻌﺪی و ﺣﺎﻓﻆ ﺑﻪ اذﻋﺎن ﻏﺎﻟﺐ ﻣﻨﺘﻘﺪان ﻣﻘﺎﻣﯽ واﻻﺗﺮ و ﺑﺎﻻﺗﺮ از دﯾﮕﺮان دارﻧﺪ. ... آﺳﻤﺎﻧﯽ ﺑﺰرگ ﺑﺮرﺳﯽ و ﺗﺎ ﺣﺪودی ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﻧﻤﺎﯾﯿﻢ و ﺑﻌﺪ ﺑﻪ ﻣﻬﻢ ﺗﺮﯾﻦ ﺷﯿﻮه ﻫﺎی ﻣﻨﺎﺟﺎت در دﯾﻦ اﺳﻼم ﺑﭙﺮدازﯾﻢ. کاملترین فایل پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار ... www.odanlod.site/کاملترین-فایل-پایان-نامه-بررسی-نیایش-و/‎Cached18 سپتامبر 2016 ... به صفحه ی دانلود _پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ)_خوش امدید.امیدوارم ... دریافت فایل پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران ... www.risearticle.ir/download/2240‎Cached25 ا کتبر 2016 ... دریافت فایل پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ) – پرداخت و دانلود آنی. برترین فایل پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران ... www.novinmgali.ir/?p=10677‎Cachedعنوان محصول دانلودی:پایان نامه بررسی نیایش و ستایش معبود در اشعار شاعران برجسته سبک عراقی(نظامی،عطار،مولوی،سعدی،حافظ) یکی از بهترین فایل ها در این موضوع ...