کشور ایران به دلیل طیف وسیع گیاهان دارویی موجود در آن و سابقه مثبت استفاده از گیاهان دارویی و رویکرد بیماران به این شیوه درمان و همچنین وجود عطارها و اطباء سنتی در سطح شهرهای کوچک و بزرگ باعث شد تا ایجاد کارخانجات پیشرفته داروئی به عهده تعویق بیافتد و تولید داروهای شیمیایی در داخل کشور بسیار ناچیز بوده و اکثر داروهای مورد نیاز شبکه مصرف از طریق واردات تأمین گردد، تا قبل از پیروزی انقلاب بیشتر داروها از کشورهای آمریکا و آلمان وارد کشور میشد و معدود شرکتهای تولیدکننده دارو در کشور تحت لیسانس شرکتهای معروف کشورهای فوق به تولید دارو در داخل کشور با استفاده از فن آوری و اطلاعات آنها میپرداختند و کمترین کار تحقیقاتی در زمینه داروسازی و طرح ژنریک داخلی دارو انجام میپذیرفت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامیو ایجاد تحریمهای اقتصادی، شرکتهای دارویی جزء طرحهای مهم دهه انقلاب محسوب و بخصوص ایجاد دو شرکت بزرگ ساخت محلولهای تزریقی در شهرهای مشهد و تبریز در دستور کار دولت قرار گرفت.
البته در کنار شرکتهای دارویی تولیدکننده محلولهای تزریقی، شرکتهای دارویی دیگری نیز جهت تولید انواع قرص، کپسول و شربت به بهره برداری رسید.
شرکت داروسازی ثامن از سال 1364 بصورت طرح توجیهی و انتخاب زمین شروع به فعالیت و در سال 1372 توسط رئیس جمهور وقت جناب آقایهاشمیرفسنجانی افتتاح گردید.
در ابتدا و به دلیل حجم کم داروهای تزریقی در بازار، تنها نیاز شرکت، تولید هرچه بیشتر انواع سرم و عرضه به بازار بود، ولی به تدریج و با افزایش تولید و پایان دوره خاص ناشی از جنگ تحمیلی، شرکت داروسازی ثامن، توجه به نیازهای مشتریان را سرلوحه کار خود قرار داده و با تشکیل یک تیم از متخصصان به عنوان واحد ارزیابی رضایت مندی مشتریان و خدمات پس از فروش اولین قدم در این راستا را برداشت.
اکنون که تعداد شرکتهای تولیدکننده روبه افزایش و امکان ورود شرکتهای خارجی به بازار ایران بسیار محتمل میباشد، توجه به نیازمندیهای کیفی و کمیمحصول و تطابق آن با نیازهای مشتریان بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
ارزیابی رضایتمندی مشتریان، شرکت داروسازی ثامن، در طی یک دوره دوماهه از سطح بیمارستانها و داروخانههای سطح شهر مشهد میباشد.
خوشبختانه کشور در زمینه محلولهای تزریقی (سرم) و آب مقطر جهت تزریق انواع آمپولها به خودکفایی نسبی رسیده است و دولت جهت حمایت از تولیدکنندگان داخلی از واردات این نوع محصولات جلوگیری مینماید، البته واردات فرآوردههای تزریقی به دلیل حساسیت پزشکی آن و امکان ورود انواع بیماریهای واگیر مثل ایدز و هپاتیت بسیار با احتیاط انجام میشود.
در حال حاضر سالانه حدود 70000000 واحد سرم در حجمهای 500CC و 1000CC و 3000CC و 150000000 واحد آب مقطر در حجمهای 5CC و 10CC توسط شرکتهای تولیدکننده به بازار داخلی عرضه میشود و با توجه به قریب الوقوع بودن ورود شرکتهای دیگری به بازار تولید این محصولات، لزوم هرچه بیشتر تحقیقات بازاریابی و توجه بیش از پیش به رضایتمندی مشتریان احساس میگردد.
لذا یک شرکت تولیدی میبایست ضمن ارائه یک محصول با کیفیت، به نیازمندیهای کیفی و کمیمحصول نیز توجه داشته باشد.
تحقق چنین دستاوردی جز با اعمال مدیریت صحیح و استفاده از تکنولوژی پیشرفته و در فضای تولید مناسب و توجه به فیدبک نظرات مشتریان ممکن نمیباشد، درحالیکه در صورت تغییر بینش و فعالیت علمیمیتوان محصولات متنوع و قابل رقابت در بازارهای جهانی تولید نمود و از طریق توسعه این صنعت علاوه بر ارزآوری فراوان برای تعداد زیادی از افراد جامعه اشتغال نیز ایجاد نمود، که این گام با سیاستهای نظام جمهوری اسلامیدر جهت توسعه صادرات غیرنفتی و اولویت ایجاد اشتغال در جامعه جوان کشور ایران هم راستا خواهد بود.
جدید بودن موضوع تحقیق، یکی از ویژگیهای این پژوهش میباشد. درخصوص ارزیابی رضایتمندی مشتریان در صنعت دارویی کشور پژوهشهای اندکی در دانشگاهها صورت گرفته است و تحقیقات قبلی بصورت کلی صنعت دارو را شامل میشده و به طور اختصاصی به وضعیت مصرف محلولهای تزریقی که مصرفکنندگان خاص (پرستاران و پزشکان) دارد، پرداخته نشده است. البته طرحهای تحقیقاتی دیگری در شرکتهای دارویی بنام طرح مطالعاتی ارتقاء کیفیت، بهرهوری و کاهش ضایعات توسط مدیریت واحدهای تولیدی انجام پذیرفته است، همچنین نمایشگاههای ملی و بین المللی نیز مثل تهران مد در جهت ارتباط نزدیک با مشتریان برگزار میگردد.
شروع تولید بروز رسانی نمیشود.
پیشنهاد 1: بهتر است در زمان شروع و در مرحله انتخاب ماشین آلات سعی شود که جدیدترین و پیشرفته ترین ماشین آلات طراحی شده خریداری گردد، تا زمان بیشتری برای شرکت وجود داشته باشد و تکنولوژی ماشین آلات آن به گونه ای باشد که براحتی و بسرعت با ورود ماشین آلات جدید از دور رقابت خارج نشود و ضمناً برنامه خرید قطعات یدکی و تعمیر و نگهداری و سرویسهای مربوطه به شکلی باشد که ماشین آلات تولید، قادر باشند سالهای زیادی را با حداکثر توان کیفی و کمیمشغول به کار باشند.
پیشنهاد 2: بدیهیست در بهترین شرایط انتخاب و نحوه نگهداری و سرویس دهی نمیتوان از قدیمیشدن تکنولوژی جلوگیری کرد، بلکه میتوان این موضوع را به تعویق انداخته یا کم اثر نمود، لذا مدیران شرکتهای تولیدی میبایست تکنولوژی روز دنیا در خصوص تولیدات فعلی و آتی خود را از طریق اینترنت دریافت کاتالوگ، بازدید از نمایشگاههای بینالمللی و روشهای دیگر، را بررسی نموده و سعی نمایند بطور تدریجی و بنابه بودجه سازمان خود، ماشین آلات جدید را بطور موازی در کنار خطوط قدیمیبه کار گیرند تا در مدت زمان قابل قبولی کل سیستم بروز رسانی گردد. همچنان امکانات تولیدی با کیفیت و کمیت مطلوب و درخور نیاز جامعه و بیمارانی که نیازهای آنها با پیشرفتهای علمیشکل تازه ای پیدا میکند، مطابقت نماید. و به تدریج تولیداتی در کلاس جهانی، قابل تولید و ارائه به مشتریان فراهم گردد.
پشنهادات در ارتباط با فرضیه 5
نتیجه حاصل از فرضیه 5 نشان میدهد که مشتریان نهایی که در زمره پرستاران دستهبندی میشوند کارکرد کمیو فیزیکی محصول را مدنظر قرار داده و در صورت تأمین نظرات ایشان در خصوص امکان استفاده راحت از محصولات و سهل بودن انجام عملیات تزریق، نظر ایشان را تأمین مینماید.
فهرست مطالب
مقدمه. 2
بیان مسأله یا موضوع تحقیق.. 3
ضرورت انجام تحقیق.. 3
هدف از مطالعه موضوع. 4
پیشینه تحقیق.. 5
فرضیات... 5
تعریف عملیات متغیرها 6
ابزار گرد آوری دادهها 7
جامعه آماری.. 7
مراحل انجام تحقیق.. 7
تعریف مفاهیم.. 7
محدودیتها- موانع و مشکلات تحقیق.. 9
بخش اول: آشنایی با صنعت داروسازی و ساخت محلولهای تزریقی 11
1- تاریخچه. 11
ادویه ی مرکبه و شناخت مفردات طبی.. 12
دارو شناسی در ایران.. 14
2- تکنولوژی.. 18
3- روش اجرایی عملیات تولید (مراحل ساخت محلولهای تزریقی) 19
ساخت محلول.. 25
بخش 2: مباحثی در مورد مشتری.. 27
1- مشتری کیست؟. 27
قبل از اینکه مشتریانتان تغییر رأی بدهند رفتارتان را تغییر دهید 27
مقدمه. 27
حقایق مسلم درباره مشتریان.. 27
یکی از مدیران فورد در مورد مشتری میگوید: 28
مشتری سود است و هرچیزدیگر هزینه سربار 30
خودتان را به جای مشتری بگذارید. 31
چرا مشتریانمان را از دست میدهیم.. 33
مشتری یعنی کسب و کار، کسب و کار یعنی مردم، مردم یعنی مشتری.. 34
هنری فورد در این خصوص میگوید: 35
هدف سازمان شما ایجاد مشتری است... 36
اقدامات اساسی برای جلب مشتری بیشتر. 37
با مشتریان خود ارتباط دائم داشته باشید. 39
هر یک از کارکنان شما باید مشتریانتان را ملاقات کنند. 40
2- «روش اجرایی نحوه ارتباط با مشتری و اندازهگیری رضایت مشتری» 43
تعاریف... 44
شرح فعالیتها 44
کلیات... 44
ارتباط با مشتری.. 45
نحوه اندازهگیری میزان رضایت مشتری.. 47
3- «روش اجرایی رسیدگی به شکایت مشتریان». 49
تعاریف... 50
مسئولیت و اختیار 50
شرح فعالیتها 50
بخش سوم: بازاریابی.. 53
تعریف... 53
1- استراتژی های عمده تقسیم بندی بازار 54
2- ارزشیابی و انتخاب استراتژی تقسیم بندی بازار 57
3- آمیخته های بازاریابی 61
«روش تحقیق». 71
مصاحبه و اخذ نظرات کتبی بوسیله پرسشنامه: 71
منابع اطلاعات... 72
اطلاعاتی راجع به رؤسای بیمارستانها و مسئولین فنی داروخانهها: 73
بررسی فرضیهها: 74
فرضیه 1: 74
فرضیه 2: 75
فرضیه 3. 75
فرضیه 4. 76
فرضیه 5. 76
فرضیه 6. 77
تحلیل یافتههای پرسشنامه ای.. 78
تبلیغات برای فروش.... 78
نتیجه گیری.. 80
پیشنهادات... 80
توصیه به سایر دانشجویان.. 80
نمونه پرسشنامه. 80
منابع: 80